RECEPT DANA

ČOKO TORTA




Dva kalupa za tortu prečnika 23cm podmazati puterom i staviti  na dno papir za pečenje. U šerpu srednje veličine na tihoj vatri rastopiti 120g.margarina. Skinuti sa vatre dodati 165g. žutog šećera i 75g. čokolade. Masu podjeliti u kalupe i malo protresti da se izravna. U drugoj posudi miksati 215g. brašno, 200g. šećer u prahu, 30g. kakaa, 4 jajeta, 75g. čokolade i 130g. margarina (jedan minut). Dobijenu masu također podijeliti u kalupe preko prve mase i peči oko 30min. na srednoj temperaturi. Provjeriti iglom dali je biskvit pečen, a ako nije peči još neko vrijeme. Kada se biskvit ispeče, širokim nožem odvojiti od kalupa, prevrnuti na metalnu rešetku i pažljivo skinuti papir. Ohladiti i filovati sa filom po želji.
Moj savjet: 
Filovati tortu sa slatkim vrhnjem i sosom od višanja. Slatko vrhnje umutiti i ostaviti u frižider, a 1/2kg. višnji (mogu i zaleđene) kuhati sa 150g. do 200g.šećera (po želji) u trajanju od 10 do 15 minuta. U masu dodajte želatin koji ste prije namočili u vodu i sve dobro umutiti. Možete dodati malo cimeta ako volite (višnje obožavaju cimet). Sve dobro ohladiti i filovati, a ako volite da vam je torta sočnija kore poprskati sa sokom od višanja. Dekoracija može biti po želji ili da rastopite čokoladu na pari i prelijete preko kore.

Nema komentara:

Objavi komentar